شوره سر یک بیماری شایع است که میتواند باعث التهاب و خارش پوست سر، گرد و غبار پوستههای سفید در سراسر مو شود. اگرچه شوره سر از نظر پزشکی جدی نیست، اما میتواند خجالت آور باشد؛ از اینرو درمان شوره سر بسیار مهم است. از هر پنج نفر یک نفر از این وضعیت پوست سر رنج میبرد. یک شامپوی ملایم میتواند موارد خفیفتر را درمان کند، اما علائم ممکن است به مرور زمان عود کنند. موارد نیز بسته به فرد و حساسیت پوست او متفاوت است. درک علل شوره سر گامی مهم برای درمان آن است. در این مقاله از وارنبو به برخی از شایعترین علل شوره سر و اقداماتی که باید در مورد آنها انجام دهید اشاره میکنیم.
شوره سر چیست؟
شوره سر یک بیماری شایع پوست سر است که باعث پوسته پوسته شدن و خارش پوست سر میشود. علائم و نشانههای رایج شوره سر عبارتند از:
- پوستههای سفید پوست مرده در موها و روی شانههای شما
- خارش پوست سر
- ظاهر پوسته پوسته در نوزادان که به عنوان کلاهک گهواره شناخته میشود.
انواع شوره سر
شوره سر به دو شکل شوره سر خشک و شوره سر چرب بروز پیدا میکند که تعریف و مشخصات هر کدام از آنها را در زیر خواهیم دید:
شوره خشک
شورههای خشک به شکل لایههای سفید و مسطح روی پوست سر دیده میشوند که بهراحتی جدا میشوند و اغلب با موهای خشک و خارش آزاردهنده همراه هستند. این خارش میتواند باعث افزایش و تکثیر بیشتر شورهها شود.
شوره چرب
شورههای چرب بهصورت ذرات کوچک، گرد و زردرنگ به پوست سر چسبیده و جداکردن آنها دشوار است، که ممکن است منجر به زخم شود. خاراندن پوست سر در این شرایط میتواند باعث ریزش شدید موها شود، بنابراین باید از این کار خودداری کرد.
علل ایجاد شوره سر
دلایل مختلفی وجود دارد که ممکن است در نهایت با شوره سر مواجه شوید. برخی از شایعترین علل شوره سر عبارتند از:
- پوست تحریک شده و چرب
- به اندازه کافی شامپو نمیزنید
- وجود یک قارچ مخمر مانند به نام مالاسزیا که در بیشتر بزرگسالان دوست دارد از روغنهای پوست سر تغذیه کند.
- خشکی پوست سر
- درماتیت تماسی (خارش پوست یا بثورات پوستی) ناشی از لمس یا قرار گرفتن در اطراف برخی محصولات مو
- بهداشت نامناسب دلیل آسیب نیست، اگرچه عدم شستشوی مکرر موها میتواند وضعیت را بیشتر نمایان کند.
- اگزما
ممکن است به دلیل یک یا چند مورد از عوامل زیر مستعد ابتلا به شوره سر باشید:
سن
معمولا افرادی که به شوره سر مبتلا میشوند بزرگسالان جوان تا میانسال را شامل میشوند، اگرچه ممکن است افراد از هر گروه سنی به شوره سر مبتلا شوند.
جنسیت
مردان ممکن است به دلیل هورمونهای مردانه شان بیشتر در معرض شوره سر باشند.
وجود برخی بیماریهای مزمن
اگر دارای بیماری هستید که بر سیستم عصبی مرکزی تأثیر میگذارد، مانند بیماری پارکینسون، احتمال ابتلا به شوره سر بیشتر است. افراد مبتلا به اچآیوی یا اختلالات دیگری که سیستم ایمنی را تضعیف میکنند نیز میتوانند بیشتر مستعد شوره سر باشند.
پسوریازیس پوست سر
پسوریازیس پوست سر یک بیماری پوستی مزمن (طولانی) است که باعث میشود افراد پوسته پوسته شدن، التهاب و قرمزی پوست سر را تجربه کنند.
تاثیر تغذیه بر شوره سر
رژیمهای غذایی سخت و نادرست، به ویژه آنهایی که فاقد ویتامینهای گروه B و مواد معدنی مانند روی هستند، تأثیر منفی بر سلامت پوست سر دارند. ویتامینهای گروه B نقش حیاتی در تغذیه و مرطوب نگهداشتن پوست دارند، در حالی که روی به تنظیم تولید چربی طبیعی پوست کمک میکند. کمبود این مواد میتواند باعث خشکی و تحریک پوست سر شود. افرادی که از رژیمهای غذایی غیراصولی برای کاهش وزن استفاده میکنند، بیشتر در معرض این مشکل قرار دارند.
کمبود برخی مواد مغذی مانند ویتامینهای گروه B و روی ممکن است به خشکی و تحریک پوست سر منجر شود. اگرچه این عوامل میتوانند به تشدید شوره کمک کنند، اما تنها دلیل ایجاد آن نیستند.
راهکارهای خانگی برای درمان شوره سر
از بین بردن شوره سر با ماست
ماست یک ماسک موی عالی برای از بین بردن شوره سر است. شما میتوانید مقداری ماست را روی پوست سر ماساژ دهید و پس از 20 دقیقه بشویید.
کاهش شوره سر با آبلیمو
آبلیمو به دلیل داشتن اسید سیتریک، با تنظیم pH پوست سر به مقابله با شوره کمک میکند و محیط رشد قارچهای مولد شوره را از بین میبرد. با ماساژ آبلیمو روی کف سر و ریشه مو، شورهها کاهش یافته و پس از آن باید موها را کامل آبکشی کنید.
درمان شوره سر با استفاده از روغن های طبیعی
- درمان شوره سر با روغن درخت چای: روغن درخت چای با خواص ضدمیکروبی و ضدالتهابی خود به تنظیم ترشح چربی و کاهش شورههای ناشی از قارچ و درماتیک سبورئیک کمک میکند. برای درمان شوره سر، نیم ساعت قبل از حمام روغن را به پوست سر ماساژ داده و سپس بشویید، اما مراقب باشید چون ممکن است برای پوستهای حساس ایجاد حساسیت کند.
- درمان شوره سر با روغن نارگیل: روغن نارگیل با آبرسانی به پوست سر و بهبود خشکی، در درمان شورههای ناشی از خشکی پوست بسیار موثر است. این روغن علاوه بر جلوگیری از شوره، به التیام اگزماهای تجدیدکننده شوره سر نیز کمک میکند.
لازم به ذکر است استفاده از موادی مانند ماست، آبلیمو و روغنهای طبیعی مانند روغن درخت چای و روغن نارگیل میتواند در برخی موارد کمککننده باشد، اما تاثیر آنها ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد و نباید جایگزین درمانهای علمی و ثابتشده شوند.
محصولات موثر برای درمان شوره سر
نقش شامپوهای ضد شوره در کنترل شوره سر
برای مراقبت از مو خود، بهتر است شامپو ضد شوره را روزانه یا یک روز در میان مصرف کنید و شامپو مو را به مدت 5 دقیقه روی پوست سر ماساژ دهید تا مواد فعال جذب شوند. اگر شورهها با مصرف روزانه افزایش یافت، مصرف را به 2 یا 3 بار در هفته کاهش دهید. در صورت کاهش اثر شامپو، توصیه میشود از شامپوهای دیگری استفاده کنید. برای شامپوهای حاوی کتوکونازول، استفاده 2 بار در هفته مناسبتر است.
شامپوهای ضد شوره، اغلب حاوی یکی از ترکیبات زیر هستند:
- کلتار: سرعت تولید سلولهای پوست را کاهش میدهد و در درمان شوره، پسوریازیس و درماتیت سبورهای مؤثر است.
- سالیسیلیک اسید: به لایهبرداری پوست سر و از بین بردن پوستهها کمک میکند، اما ممکن است باعث خشکی شود.
- پیروکتیناولامین: با خاصیت ضد قارچی خود، قارچهای عامل شوره را کنترل کرده و از ایجاد آنها جلوگیری میکند.
سخن آخر
در پایان این مقاله از وارنبو، شوره سر مشکلی رایج است که میتواند به دلیل عوامل مختلفی از جمله خشکی پوست، قارچها، یا کمبود مواد مغذی ایجاد شود. برای مدیریت و درمان شوره سر، انتخاب شامپوی مناسب با ترکیبات فعال مانند کلتار، سالیسیلیک اسید، یا پیروکتیناولامین مهم است. همچنین، رعایت رژیم غذایی متعادل و استفاده از روشهای مرطوبکننده و مراقبتی میتواند به کاهش شوره و حفظ سلامت پوست سر کمک کند. درمان شوره سر، نیاز به صبر و توجه مداوم دارد تا به نتایج مطلوب برسید.
چقدر این پست مفید بود؟
میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد امتیازات: 1
اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.