علل و راهکارهای درمان خشکی پوست صورت، به عنوان یکی از شایعترین عارضههای پوستی در میان بانوان و آقایان ایرانی، موضوعیاست که در این مقاله از وارنبو به آن خواهیم پرداخت. از آنجایی که آب و هوای اغلب مناطق ایران، گرم و خشک است، این شرایط موجب خشکی خارجیترین لایه پوست میشود. خشکی پوست یا dry skin ممکن است هر یک از نواحی مختلف سر، صورت، دست و پا را درگیر کند؛ اما به دلیل اینکه خشکی پوست صورت بر روی زیبای چهره نیز اثر میگذارد، بانوان اهمیت بیشتری برای آن قائل میشوند.
خشکی پوست با علائم پوسته پوسته شدن، خارش و سوزش پوست خود را نمایان میکند و همچنین باعث سفتی پوست میشود. استفاده از محصولات پوستی موثر، داشتن تغذیه سالم و کافی، نوشیدن آب به مقدار مناسب، تنظیم کمیت و کیفیت خواب، همه از راهکارهایی هستند که به رفع خشکی پوست کمک میکنند.
علل خشکی و پوسته شدن پوست
خشکی پوست صورت علل مختلفی دارد. هر عاملی که رطوبت لایه خارجی پوست را کاهش دهد، موجب خشکی و پوسته شدن پوست میشود. از جمله این عوامل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آب و هوای سرد و خشک؛ آب و هوای سرد و خشک و همچنین وقوع بادهای زیاد در محیط زندگی، از جمله عوامل رایجی هستند که خشکی پوست را در پی دارند. استفاده از محصول کرم عسل که یکی از موثرترین انواع کرم بهداشتی است، بهطور شگفتانگیزی خشکی پوست صورت را بهبود میدهد.
- گرمای شدید؛ افزونبر سرما و خشکی، گرمای شدید هوا نیز باعث از بین رفتن رطوبت پوست میشود و خشکی و پوسته شدن آن را بهدنبال خود میآورد.
- افزایش سن؛ در سنین بالای ۴۰ سال، چربی پوست کاهش چشمگیری پیدا میکند و همین موضوع خشکی پوست را موجب میشود. همچنین در صورت ابتلا به بیماریهایی همچون دیابت که در بین سالمندان بسیار رایج است، خشکی پوست شدت بیشتری پیدا میکند. به همین دلیل است که پزشکان استفاده از یک کرم مرطوب کننده مانند کرم مرطوب کننده حاوی عسل را برای تمام سنین، و خصوصا برای سنین بالا لازم و ضروری میدانند.
- آلودگی هوا؛ آلودگی هوا، گردوغبار، سرب، دود سیگار و دخانیات و همچنین پرتوهای خطرناک خورشید، همه موجب خشکی پوست صورت میشوند.
- کمآبی بدن؛ در اثر نخوردن مایعات، اسهال و استفراغ، گرمازدگی و… میزان آب بدن کاهش مییابد و این مورد موجب خشکی و پوسته شدن پوست میشود.
- کمبود ویتامین B7؛ ویتامین B7 یا بیوتین، حفظ سلامت پوست، مو و ناخن را برعهده دارد. وجود این ویتامین برای حفظ سلامت پوست، به حدی ضروری است که اگر میزان آن کمی کمتر از میزان لازم باشد، نهتنها پوست دچار خشکی و خارش میشود، بلکه استحکام ناخنها نیز کاهش مییابد و بیماریهایی مثل اگزما و پسوریازیس بروز پیدا میکنند.
- بیماریهای پوستی؛ در بسیاری از موارد، خشکی و پوسته شدن پوست ناشی از وجود بیماریهای پوستی اعم از اگزما، پسوریازیس، آلرژی و… است. برای تشخیص این بیماریها لازم است به پزشک متخصص مراجعه نمایید
- ابتلا به بیماریهای کلیوی میتواند عدم تعادل مایعات بدن و مواد محلول در آنها را در پی داشته باشد و باعث خشکی پوست شود.
- بیماری HIV با تاثیری که بر سیستم ایمنی بدن و تغذیه روزانه فرد میگذارد، و همچنین با الزام مصرف داروهایی که عوارض جانبی زیادی دارند، باعث خشکی پوست میشود.
- افزون بر اینها، استحمام طولانی و مکرر با آب داغ، استفاده از مواد شیمیایی خشن، و مصرف داروهای ادرارآور، ملینها، آنتیاسیدها، داروی فشار خون، آنتیهیستامینها، دیورتیکها، رتینوئیدها و…، از جمله عواملی هستند که موجب خشکی پوست میشوند. استفاده از کرمهای زیبایی کمک میکند اثر منفی این داروها دفع شود و خشکی پوست، به سرعت بهبود پیدا کند.
روش های خانگی برای درمان خشکی پوست
برای درمان سریع خشکی پوست، میتوانید از روشهای خانگی که به سادگی قابل انجام هستند بهره ببرید. پاک کردن آرایش با روغن نارگیل، استفاده از روغن آرگان، روغن جوجوبا، عسل و جوی دوسر، ژل آلوئهورا، ماسک آووکادو، اسکراب شکر و روغن زیتون، از جمله روشهای خانگی هستند که میتوانید برای آبرسانی و تغذیه پوست خود از آنها کمک بگیرید. البته لازم است تمامی این راهکارهای خانگی را با مشورت پزشک متخصص بهکار بگیرید، تا از عوارض احتمالی آنها در امان باشید.
محصولات موثر در درمان خشکی پوست
زمانی که برای درمان خشکی پوست صورت خود به پزشک مراجعه میکنید، ایشان سابقه پزشکی و علائم فعلیتان را مورد بررسی قرار میدهد و در صورت نیاز، انجام آزمایشاتی از جمله آزمایش تیروئید را توصیه میکند. در هر صورت، یکی از موثرترین روشهای درمانی، استفاده از محصولات بهداشتی موثر در درمان خشکی پوست است که متناسب با نوع پوست فرد تجویز میشوند و با آبرسانی بافت پوست، بهبود خشکی پوست را در پی دارند. چنانچه به پزشکی متخصص مراجعه نمایید و از محصولات پوستی مناسب استفاده کنید، میتوانید در مدتی نه چندان طولانی شاهد بهبود وضعیت پوست خود باشید.
نکات تغذیه ای برای بهبود خشکی پوست
- اگر فعالیت ورزشی دارید و یا به هر دلیلی زیاد عرق میکنید، آب زیادی مصرف کنید تا دچار خشکی پوست صورت نشوید.
- به جای تنقلات مضر و بیخاصیت، مغزهایی از جمله مغز بادام، گردو، پسته، بادام هندی، ماکادمیا و فندق را در برنامه غذایی خود بگنجانید. این تنقلات مفید سرشار از اسیدهای چرب ضروری مثل اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶ هستند و ویتامینهای مفید و موثری از جمله ویتامین E و ویتامینهای گروه B را در اختیار بدنتان قرار میدهند. از طرفی این خوراکیهای خوشمزه و مفید، مواد معدنی آهن، روی، مس، منیزیم، سلنیوم، کلسیم و پتاسیم را وارد بدن میکنند که همه برای جوانسازی و آبرسانی بافت پوست کمککننده هستند.
- سبزیجات با برگ تیره، خیار، آلوئهورا، آووکادو، تخممرغ، انار، موز، سیبزمینی شیرین و… از دیگر مواد غذایی هستند که تمام نیازهای پوست را بهطور کامل پاسخ میدهند.
اهمیت مصرف آب کافی
مهمترین علت خشکی پوست صورت، کم آب بودن بدن است. سعی کنید بهطور روزانه حداقل 8 لیوان آب بنوشید تا آبی که در اثر فعالیتهای روزانهتان از دست میدهید، جبران شود و پوستتان هیدراته بماند. نوشیدن آب به مقدار کافی، حجم خون را افزایش داده و در پی آن، گردش خون را بهبود میدهد. هرچه خونرسانی نواحی مختلف پوست افزایش یابد، ناحیه موردنظر جوانتر و شادابتر خواهند شد و خشکی پوست را تجربه نخواهید کرد.
استفاده از روغن های طبیعی برای مرطوب کردن پوست
روغن نارگیل، روغن بادام، روغن زیتون، روغن جوجوبا، روغن هسته انگور، روغن جوانه گندم، روغن آووکادو، و روغن آرگان از پرفایدهترین روغنهای طبیعی هستند که میتوانید برای بهبود خشکی پوست خود از آنها بهره ببرید.
ماسک های خانگی برای درمان خشکی پوست
ماسکهای خانگی، حاوی مواد مغذی موردنیاز پوست هستند و پوست باطراوت و لطیفی را برایتان به ارمغان میآورند. ماسک آووکادو، ماسک هویج و عسل، ماسک عسل و جوی دوسر، ماسک عسل و موز، ماسک هلو و روغن نارگیل، ماسک دال عدس و آرد نخودچی از پرطرفدارترین ماسکهایی هستند که میتوانید در محیط خانه و با صرف کمترین هزینهای از آنها استفاده کنید.
نگاهی کلی به روشهای درمان خشکی پوست صورت
در طول این نوشته از وارنبو، با مهمترین علل ابتلا به عارضه رایج خشکی پوست صورت، آشنا شدیم و دانستیم که برای رفع آن، آبرسانی و تغذیه منظم پوست الزامی است. امروزه میتوانید برای رفع خشکیهای موقت پوست، از روشهای خانگی و ساده کمک بگیرید و سپس در صورت تشدید علائم، به پزشک متخصص مراجعه نمایید.
چقدر این پست مفید بود؟
میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد امتیازات: 0
اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.